Mogelijk gemaakt door: Holy one

LINK. www.wielerspiegel.nl/portfolio/duizel/ auteur Piet Gijsbers

 

‘Dolle’ Dries van Wijhe (Oldebroek) werd in Duizel na zijn zege in 1980 een van de populairste winnaars

Wat in Duizel in 1958 begint als een wedstrijd op gewone fietsen is in de loop der jaren tot een van de drukst bezochte wielerevenementen in de regio uitgegroeid. Aanvankelijk meten niet-licentiehouders, bijeen gebracht in kleine rennersteams uit Duizel en de omliggende dorpen, op een maandag in september hun krachten met elkaar op gewone fietsen met een vast verzet. Vanaf 1962 komen coureurs uit het hele land aan de start. De wedstrijd ‘Om de Gele Trui’ van Duizel wordt een begrip in wielerland. De beste amateurs staan op de deelnemerslijsten. De overwinningen gaan naar renners die ook later bij de professionals hun mannetje staan.

Na enkele jaren met wedstrijden op ‘gewone’ fietsen als hoofdschotel maken in 1962 ook de echte wielrenners hun opwachting in de wedstrijd ‘Om de Gele Trui’. Die komt op 3 september in het bezit van Werner Swaneveld uit Dordrecht. Adrie Drop komt in die eerste officiële KNWU Ronde van Duizel als tweede over de finishlijn. De coureur uit Vlaardingen wint de twee volgende edities door respectievelijk Ad van Kemenade en Theo Rutten achter zich te houden. Ook in 1965 gaat de gele trui van Duizel mee naar Vlaardingen. Rudie Liebrechts, een van Nederlands beste schaatsers in die tijd, gaat met de eer strijken.

Een jaar later gaan de beste wieleramateurs van het land opnieuw in Duizel met elkaar de strijd aan. Harrie Steevens zegeviert met groot machtsvertoon. Alleen Gerard Vianen uit Kockengen weet zich in het spoor van de Limburger te handhaven, maar komt in de eindsprint duidelijk adem te kort tegen ‘de witte raaf’ uit Elsloo. Voor het eerst is er dat jaar ook een wedstrijd voor nieuwelingen. De zege gaat naar Jan Buis (Zwanenburg) vóór regiorenner Peter Derks (Knegsel). In 1969 zal Joop Zoetemelk in zijn laatste seizoen bij de amateurs in Duizel bewijzen dat hij dat jaar niet voor niets in de Tour de l’Avenir, de amateuruitgave van de Tour de France, als eindwinnaar is gehuldigd. In een prachtige tweestrijd met Amstel-ploeggenoot Fedor den Hertog beslist Zoetemelk ook de strijd om de Duizelse gele trui in zijn voordeel.

Later staan onder meer nog Gerrie Knetemann en Hennie Kuiper (in 1972), Jan Raas (1974) en Peter Winnen (1976) aan de start. Leo van Vliet is in 1977 de sterkste van de dag. Thuisrijder Hein Senders doorbreekt als eerste streek­renner de hegemonie van de grote namen, twee keer op rij zelfs, in 1978 en 1979. Dolle Dries van Wijhe wordt de lieveling van het publiek in Duizel met een zege in 1980. De Gelderlander van de Veluwerand zet op vijfendertig­jarige leeftijd het complete rennersveld op een volle ronde achterstand.

Dries van Wijhe uit Oldebroek, bij het grote publiek beter bekend als ‘Dolle Dries’, is in de beginjaren tachtig van de vorige eeuw een veel publiek trekkend renner in het hele land. Rijdend met een vast verzet, zonder derailleur dus, verovert hij in Duizel met zijn zege in 1980 de harten van de toeschouwers. Hier rijdt hij in 1981 aan de leiding van een kopgroep, gevolgd door streekgenoot Evert van de Pol (Oldebroek), Jannes Slendebroek (Geldrop), Henk Mutsaers (Schijndel), Willy de Laat (Vught) en Arie Hassink (Neede). Jannes Slendebroek wint dat jaar de gele trui, Dries van Wijhe pakt de leidersprijs (Foto Peter Smulders)

Mieke Havik wordt in 1984 als winnares van de eerste dameskoers in Duizel gehuldigd door de vrouw van de eerder dat jaar verongelukte Theo Koomen (Foto Ad Jacobs)

Jannes Slen­debroek (Geldrop) en Ron Snijders (Halfweg) gaan Ron Mackay als winnaar vooraf. Die Utrechte­naar klopt in 1983 Bergeijkse Jan Peels op de eindstreep. Alsof de organisatoren van de Duizelse kermisronde in 1984 voorzien hebben dat de Nederlandse vrouwen gaan overheersen in de eerste Tour de France voor dames, besluiten zij dat voorjaar al ook de vrouwen in Duizel startgelegenheid te bieden. In Frankrijk grijpt de Nederlandse ploeg op achttien wedstrijddagen maar liefst vijftien keer de volle winst. Nationaal kampioene Connie Meijer (Vlaardingen), Heleen Hage (Sint-Maartensdijk) en Petra de Bruin (Nieuwkoop), alle drie winnares van drie Touretappes, zijn in Duizel present. Maar Mieke Havik (Volendam) steekt hen na vijf etappezeges in Frankrijk ook in het Agiodorp met de overwinning de loef af. In 1985 zorgt Jan Burgmans ervoor dat de gele trui wel in Bergeijkse handen terecht komt. Na twee opeen­vol­gende zeges bij de junioren laat Frank Kersten uit Geldrop zich in 1986 ook als amateur in de Duizel­se gele trui hijsen. Dave Das uit Bergeijk smaakt het genoe­gen van de zege in 1987 door onder meer de toenmalige Neder­landse kampi­oen Johan­nes Draaijer te kloppen. Adrie van der Poel en Frans Maassen be­horen tot de deelnemers voordat zij als beroepsrenner furore maken. Vanaf 1989 wordt de wedstrijd ‘Om de Gele Trui’ door de amateurs als avondcriterium gereden. In 1991 wordt een stratenloop aan het toch al lijvige programma toegevoegd. Frank van Veenendaal boekt in de 35e jubileumuitgave de zege met een solovlucht in de slotfase van de koers. Daarmee verovert de Sassenheimer die dan in Amsterdam woont na 1990 zijn tweede gele trui in Duizel. In 1993 wint de Nieuw-Zeelander McLeay, in 1994 is Max van Heeswijk een klasse apart. Vervolgens trekken Wilco Zuijderwijk en Herold Dat aan het langste eind.

De 40e Ronde ‘Om de Gele Trui’ van Duizel in 1997 wordt ook voor Anthony Theus een jubileumwedstrijd. De Bergeijkenaar boekt er zijn honderdste zege als amateur. In de eindsprint is hij een maatje te groot voor zijn laatste tegenstanders. Arthur Fahrenhout (Spijkenisse) en Martin van Steen (Dongen) vergezellen hem op het podium (Foto Theo van Sambeek)

Na tien jaar bij herhaling bij de besten in Duizel te zijn geëindigd, kan Anthony Theus er einde­lijk het zoet van de overwinning vlak bij huis smaken. Theus wordt daarmee de derde Bergeijkse triomfator in het Agio-dorp. Bij gelegenheid van het 40-jarig jubileum bestrijden oud-professionals elkaar met gangmaking achter de derny in twee manches en een finale. Met coryfeeën van weleer als Jo de Roo, Piet Rentmeester, Jaap Kersten, Huub Zilverberg, Piet Damen, Cees Zoontjens, Theo Smit, Teun van Vliet, Gerrit Solleveld en Steven Rooks aan de start gaat de uiteindelijke zege naar voormalig wereldkampioen veldrijden Henk Baars (Diessen) die Jan Aling (Bladel) en Jan van Katwijk (Aalst-Waalre) achter zich houdt. Na 1989 en 1995 slaagt Wilco Zuijderwijk (Poeldijk) erin voor de derde keer de gele trui van Duizel te veroveren.

Steeds weer staan de allerbeste renners van het land in Duizel aan de startlijn. Zo heeft Gert-Jan Theunisse (Berghem) in 1981 als nieuweling de gele trui al gewonnen voordat hij enkele jaren later in de Tour de France voor grootse prestaties zorgt. En Johnny Hoogerland uit Yerseke, in 2011 jaar door zijn spectaculaire buiteling in het prikkeldraad Nederlands Tourheld, rijdt eerder als amateur eveneens de ereronde in de gele trui van Duizel. Tweemaal (2003 en 2005) gaat Marcel Alma (Harskamp) met de volle winst strijken. Emmenaar Gert-Jan Bosman presteert het na Westlander Wilco Zuijderwijk (1989, 1995, 2000) om driemaal in de Duizelse gele trui te worden gehuldigd. Na 2012 zegeviert hij, getrouwd en verhuisd naar Nijverdal, ook in 2016 en 2017. Voorlopig is Coen Vermeltfoort (Vlijmen) de laatste elite en beloftewinnaar in Duizel na winst in 2019. De coronacrisis heeft voorkomen dat de beste renners van het land er ook dit jaar aan de startlijn verschijnen. Het kan haast niet anders of renners die in de toekomst nog van zich doen spreken blijven in het kermisvierende dorp hun opwachting maken.

In 2015 wint Twan Castelijns (Hapert) voor zijn bijna thuispubliek de gele trui van Duizel vóór zijn ploeggenoot Lars van de Vall (Ouderkerk aan de Amstel) en Jason van Dalen ‘s-Gravenzande) (Foto Jo Nederkoorn)

Gert-Jan Bosman (Nijverdal) zegeviert in 2016 voor de tweede keer door gewiekst als eerste de laatste bocht voor de finish te zijn ingedoken (Foto Peter van Rooij-Kempenfoto)